Видове обяви

Продавалникът Ви предлага 5 различни типа обяви, които можете да изберете по време на публикуване или повторно публикуване. Не е възможно да превключвате между различни типове обяви, докато са активни. Наличните видове са:

  1. Продавам
  2. Търг
  3. Купувам
  4. Разменям
  5. Подарявам

Как работят търговете?

За да участвате в търг, първо трябва да регистрирате акаунт. След като имате акаунт, посетете търг за който искате да участвате и в страничната лента ще забележите полето за наддаване.

Под въведената стойност на офертата ще видите каква е минималната стойност, която трябва да поставите. След като търгът приключи и ако сте го спечелили, ще получите имейл за потвърждение.

Списък с всички търгове, в които сте участвали, се показва във вашия профил в менюто – Търгове.

Как да популяризираме добавената реклама?

In order to promote your ads first you must navigate to your submitted ads and from the action menu select last option. It will open modal with list of all available promotions on market as well as your currently active promotions for the particular ad.

List of available promotions are:

  1. Bump Up Ad ( this will update creation date while expire time remains and can be used only once per ad )
  2. Highlight Ad ( this will make your ad stand out from others in listing )
  3. Top Ad ( make your add in the first XX positions of listing as well as in it's regualr listing position )
  4. Urgent Ad ( display urgent ribon on ad box )
  5. Home Map Ad ( have your ad appear on landing page )

With an exception of Bump Up promotion all of them can have multiple packages available.

Once you have selected promotion type and period you can proceed to payment screen. Once the payment is cleared your promotion will be active. Promotion starts from the time when payment is cleared and not from time the promotion is requested.

Как мога да се свържа с продавача?

За да извлечете телефонният номер на продавача, отидете на страницата на неговия профил или на някоя от неговите обяви и ще забележите блок с телефонният му номер.

Ако искате да започнете разговор с продавача, първо създайте акаунт. След като създадете профила си, отидете до някоя от неговите обяви и ще забележите бутон за изпращане на съобщение. Списъкът с вашите съобщения е наличен във вашия профил. Там имате система за съобщения, където ще можете да продължите комуникацията.

Как работи системата за отзиви?

Има два вида отзиви – Купувач и Продавач. Първата стъпка е да се регистрирате на нашия пазар. След това трябва да изпратите съобщение до продавач. След като продавачът отговори на вашето съобщение, вие ще можете да поставите отзив на продавача и в същото време продавачът ще може да остави своя отзив.

Когато потребителите посетят вашия профил, те ще могат да видят цялостната ви рецензия, пълен списък с вашите отзиви и да ги филтрират по тип.

След като публикувате отзив, той не може да бъде променен. Също така продавачът и вие имате възможност да отговорите на поставените отзиви.

Какво представляват любимите обяви?

Ако сте намерили някаква обява, която искате да посетите по-късно или да се свържете с продавача на по-късен етап и т. н., можете да я маркирате като любима и тя ще бъде запазена в списъка с любимите ви обяви, до които можете да получите достъп от таблото за управление във вашия профил.

Как да подадете сигнал за обява?

Ако смятате, че обявата нарушава някои правила, можете да подадете сигнал за това директно от страницата на обявата, като кликнете върху бутона Докладване и опишете подробно причината. Обявата ще остане активна, докато администраторът не я провери.